Předpovídám počasí..
Charakteristika
Nástup nevěstí nic mimořádného, vylezete kolmo pár metrů obtížnosti C, poté obejdete strom a… pak jde rychle do tuhého. Krátký, ale velice těžký převislý traverz zakončený ještě těžším asi metrovým svislým převisem. Musíte lézt hodně na sílu proti skále nebo se na lano zavěsit nohou jako lenochod abyste byli schopni přecvaknout karabiny. Po zdolání tohoto převisu následuje asi 5m traverz, kde se ale již ve druhé polovině můžete aspoň trochu "pohodlně" opřít o nohy a celou tuto pasáž ukončuje těžký kolmý převis D...pár finálních metrů do konce ferraty je pak už jen formalita, pokud jste se dostali až sem... Ferrata je velice dobře zajištěná, bez umělých stupů a lze ji doporučit pouze velice zkušeným lezcům s dobrou fyzičkou!
Sezóna: 16.července - 14.února
Během rozmnožovací sezóny od 15.února do 15.července nelze vystoupat do některých horních částí lezeckých tras - bližší informace kterých konkrétních míst se toto opatření týká se nám však bohužel zjistit nepodařilo. Více informací viz. www.vasaltutak.hu
Příjezd
viz. GPS parkoviště.
Nástup
Z parkoviště se vydejte na východ kolem restaurace Köpince Fogado, po 50m se silnice stáčí vlevo, vy však pokračujte turistickou stezkou rovně, a po cca 100m na rozcestí odbočte vpravo. Po necelých 200m jiho-východním směrem dojdete ke korytu potoka, zde pokračujte opět vpravo směrem na jih cca 700m až ke dřevěným schodům k ferratě Lemenet. Pokračujte rovně dalších asi 30m k dalším dřevěným schodům po levé straně, které vedou k ferratě Kezdö felnött. Nastupte na tuto ferratu a po zdolání cca 10m již uvidíte vlevo začátek ferraty Makarenkói Plafon.
Sestup
Na konci ferraty je krásné místo pro potřebný odpočinek s pěkným výhledem do údolí. Můžete se opět napojit na ferratu Kezdö felnött a pokračovat až na vrchol nebo přejit pár metrů vlevo a napojit se na sestupovou ferratu Lemenet, sestoupit až k přístupové cestě, po které se dostanete zpět na parkoviště.
Zajímavosti
Restaurace Köpince Fogado u parkoviště má skvělou domácí kuchyni, doporučujeme burger s trhaným vepřovým masem!
(více autorů)